Zomerse dagen

Het is zomer, de zon schijnt (vaker) en bij de zee, een meer, kanaal of in het zwembad zoeken we heerlijk de verkoeling op tijdens warme dagen. Warm zomerweer kan heerlijk zijn, maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen, maar ook dieren, bloemen en planten soms iets té warm. Wij geven je enkele tips en adviezen voor deze dagen.

 

Waar moet je op letten?

Blijf goed gehydrateerd en drink altijd voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Maak je niet te druk en wees voorzichtig met (te) zware inspanningen. Een voetbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels.

Houd jezelf koel, draag luchtige kleding en doe een hoed of pet op als je de zon in gaat.
Probeer in ieder geval zoveel mogelijk in de schaduw te blijven op hele warme dagen met veel zonuren. Ga je toch in de zon? Smeer jezelf dan altijd goed in met zonnebrand met een goede beschermingsfactor. Hiermee voorkom je verbranding en bescherm je je huid tegen huidziektes en -aandoeningen.
Houd je huis koel, gebruik de zonwering en doe overdag de gordijnen dicht. Houd ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten, hiermee houd je de warmte buiten.
Doe deze pas weer open als het buiten iets afkoelt.

 

Pas goed op met zwemmen in de zee

Ga je lekker naar het strand en wil je zwemmen in de zee? Let dan op voor de volgende situatie!

Jaarlijks komen veel mensen in problemen door zogeheten ‘muien’ bij het zwemmen in zee. Dit zijn plaatsen in de zee waar plotseling een sterke stroming ontstaat, waardoor je wordt meegetrokken in de zee. Sommige stromingen zijn zelfs sneller dan de snelheid van een olympische zwemmer! Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het belangrijkste is om in zo’n geval niet in paniek te raken en je niet te verzetten tegen deze stroming. Dit kost veel energie en kracht, waardoor je in de problemen kunt komen. Als je in een mui terecht bent gekomen, laat jezelf dan altijd meenemen door de stroming, trek ondertussen de aandacht van de kustwacht en/of omstanders of zwem – nadat je zelf uit de mui bent gestroomd – via een andere kant terug naar de kust.

Bekijk deze video voor meer informatie over muien in de zee, wat je het beste kunt doen om deze te ontwijken of wat je moet doen als je erin terecht gekomen bent.